Eropuit met de fiets

Eropuit met de fiets? Ja natuurlijk

De lente is eindelijk begonnen. De zomervakantie lonkt stilaan. Misschien haalde je tijdens één van de voorbije lockdowns je oude stadsfiets weer van onder het stof en heb je het fietsplezier in eigen streek ontdekt. Met je herenfiets en damesfiets kom je een heel eind in de regio West-Vlaanderen. Wanneer er kinderfietsjes met je meerijden, zoek je het best niet al te ver. Fietsen moet leuk zijn op elke leeftijd. We geven je hier enkele tips en adviezen mee om de zomer en de vakantie aan te vatten met een perfect gezonde fiets.


Laat je fiets verzekeren.

Een uitstapje met de fiets om iets te bezoeken, van familie tot een bezienswaardigheid in een naburige stad of gemeente, is ideaal. Toch wil je graag dat je je fiets na een stop aan een terrasje, museum of bij vrienden nog op de plek stond waar je hem achterliet. Een degelijk slot is essentieel op voor elke fiets. Een elektrische fiets, bakfiets of plooifiets, laat je het best ook verzekeren. Voor dure racefietsen en mountainbikes, lijkt ons dat zelfs evident. Raadpleeg je verzekeraar of er een polis voor je fiets in je verzekeringen zit. Zo’n polis omvat vaak ook de traditionele tweewieler, maar zelfs steps en hoverboards kunnen daaronder vallen. Voor een veilig fietsslot, geven we je graag ons advies.


Een grondig nazicht doet wonderen.

De laatste maand school. Misschien nog wat ritjes met de klas. Een tochtje tijdens het weekend … Pech onderweg kan altijd gebeuren, maar je vermijdt de meeste problemen door je fiets sowieso een grondige onderhoudsbeurt te geven. Is je fietsketting nog strak genoeg en voldoende gesmeerd? Is het rubber van je buitenbanden nog goed genoeg? Schakelt je fiets nog vlot? Remt hij nog zoals het hoort? Zeker bij een elektrische fiets moeten je remmen goed zijn. Je remt immers anders met zo’n fiets dan met een gewone stadsfiets. De remmen van je bakfiets moeten ook perfect werken. Zeker wanneer je cargo uit je kids bestaat. Safety first. Loop eens langs voor zo’n degelijk onderhoud. Je zult er veel grotere kosten mee uitsparen.


Laat je zithouding controleren.

“Ik fiets niet graag. Mijn dijen doen direct zo’n pijn. Het is lastig.” Ja, fietsen vraagt een zekere inspanning. Veel ongemak tijdens het rijden verdwijnt al wanneer je een goed zadel hebt en wanneer je zadelhoogte correct is. Te laag of te hoog zitten met een slecht afgesteld zadel is om problemen vragen. Weet je zelf niet goed hoe? Spring eens binnen in de winkel en in een wip zit je als gegoten op je fiets. Rijd je echter op een fiets met een te groot of te klein fietskader, dan zullen we je die info ook meegeven.


Binnenkort nog meer tips om echt te genieten van je fietstochtjes.
Spring ondertussen zeker eens binnen in de winkel. Da's de beste start van je tocht.